Logo Energie Kenniscentrum Leeuwarden

Informatie over het pand

Een uniek gebouw voor het stimuleren van de samenwerking en de energietransitie verder te concretiseren.

Informatie over het pand

Een uniek gebouw voor het stimuleren van de samenwerking en de energietransitie verder te concretiseren.

Adres

Energie Kenniscentrum Leeuwarden

Bovenop de voormalige vuilstort Schenkenschans verrijst een uniek lichtgewicht gebouw: het Energie Kenniscentrum Leeuwarden. Dit energieneutrale en duurzaam gebouwde centrum biedt straks volop ruimte aan duurzame innovatie. Het kenniscentrum wordt opgezet, beheerd en gevoed met kennis van Ekwadraat en Koninklijke Oosterhof Holman. De kennis die ze samen met Wetsus hebben op het gebied van duurzame energie en innovaties, wordt de drijvende kracht achter de verdere ontwikkeling en het beheer van het kenniscentrum.

Unieke fundering

Het kenniscentrum wordt gebouwd op de voormalige vuilstortplaats Schenkenschans. De stortplaats voor bouw- en sloopafval werd in 1998 gesloten en ‘ingepakt’ door provincie Friesland. Op de achtergebleven twaalf meter hoge heuvel komt het nieuwe Kenniscentrum. Vanwege de folieconstructies in de voormalige stortplaats is het niet mogelijk het fundament voor het nieuwe kenniscentrum in de grond te plaatsen. Het kenniscentrum wordt daarom licht gebouwd en op stalen kolommen gezet. De betonnen platen zijn vervolgens op 40 centimeter diepte geplaatst en deze zijn afgewerkt met grond en lavasteen. Friso Bouwgroep heeft op elke betonplaat een stalen kolom geplaatst, 108 in totaal. Deze kolommen zijn verstelbaar om scheefzakken door de werking van het afval in de ondergrond te compenseren. Het gebouw wordt op zo’n 1 á 2 meter hoogte vanaf het maaiveld gebouwd, waardoor het lijkt of deze zweeft.

Circulair ontwerp

Het Energie Kenniscentrum Leeuwarden wordt een gasloos en demontabel gebouw. Er wordt veel gebruik gemaakt van het hernieuwbare biobased materiaal hout. Onder andere wordt hout ingezet voor de gevelbekleding, de kozijnen en de vloer- en wandconstructie. Hout is een licht materiaal en zorgt voor opslag van CO2. Er is specifiek gekozen voor FSC gecertificeerd hout met een lokale oorsprong. Voor het interieur wordt gekeken naar refurbished meubels. Er wordt veel gebruik gemaakt van planten voor een prettig binnenklimaat. Een oude gymzaalvloer wordt hergebruikt en voor de akoestische materialen wordt gebruik gemaakt van hergebruikte PET flessen.

Internationale prijs voor Energie Kenniscentrum Leeuwarden

Het Energie Kenniscentrum Leeuwarden, ontworpen door Achterbosch Architecten, heeft een Green Good Design Award gewonnen. De prijs, een speciale editie van het jaarlijkse eerbetoon, wordt toegekend door Chicago Athenaeum, Museum of Architecture and Design.

Het Energie Kenniscentrum Leeuwarden won de prijs in de categorie ‘Green Architecture’. In totaal heeft de organisatie 100 projecten, verdeeld over architectuur, landschapsarchitectuur, stedenbouw en grafisch- en productontwerp, bekroond. Het Energie Kenniscentrum Leeuwarden was de enige Nederlandse winnaar.

Huurmogelijkheden

Op deze unieke locatie verhuren wij diverse ruimtes voor uw vergadering of evenement. Er is de mogelijkheid voor het huren van een vergaderzaal tot maximaal 25 personen of het huren van de grote zaal deze is geschikt voor 60 personen. In overleg is de mogelijkheid om deze zaal ook voor 80 personen te huren. Er zijn presentatieschermen aanwezig, indien andere audiovisuele middelen gewenst zijn kunt u deze via ons huren.

Onze huurders / Gevestigden

Wilt u meer weten?

Neem contact met ons op